Trik: Čo robiť, ak vojdete na diaľnicu bez známky?

30. 3. 2017

Elektronický systém čiastočne uľahčuje nákup diaľničných známok. Teoreticky za jazdu načierno hrozí pokuta, no existuje celkom jednoduchá možnosť, ako sa jej vyhnúť. 

V súvislosti s elektronickými diaľničnými známkami a najmä s pokutami za jazdu bez platnej známky nám do redakcie prišla otázka.

„Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť, či by ste mi nemohli odpovedať na jednu otázku. Včera som išiel zo Žiliny do Turčianskych Teplíc, ale v Žiline som sa pomýlil a vošiel som na diaľnicu D1. Hneď, ako som to zistil, zišiel som prvým výjazdom cez R3. Neviete mi povedať, či tam už majú kamery a či existuje šanca, aby som pokutu nedostal? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Milan.“


Otázka má dve časti a na tú prvú môžeme odpovedať záporne. Nevieme, či Národná diaľničná spoločnosť a prevádzkovateľ systému majú v danej lokalite kamery. Ani jeden z pochopiteľných dôvodov umiestnenie kontrolných kamier nezverejňuje, nakoľko je pomerne zrejmé, že by sa tieto znalosti mohli zneužívať. Nehovoríme o Milanovi, ktorý urobil chybu a v podstate rovnako ako väčšina zodpovedných a slušných vodičov dopláca na špekulantov.

Druhá časť otázky sa týka pokuty. V zásade platí, že povinnosťou vodiča je pred vstupom na diaľnicu mať známku uhradenú. Keďže však elektronický systém vyhodnocuje záznamy z kamier raz za deň v nočných hodinách, majú šancu vyviaznuť bez pokuty aj vodiči, ktorí známku nemajú, ale svoju chybu si uvedomia - môžu si totiž známku dokúpiť aj dodatočne v ten istý deň, napríklad, na najbližšej čerpacej stanici alebo po príchode do cieľa cez internet či mobilnú aplikáciu. Platnosť známky totiž určuje dátum jej zakúpenia a pokiaľ systém priradí k danému evidenčnému číslu platnú známku, záznam o čiernej jazde v systéme ani nevznikne.

Nepríjemnou správou pre Milana je fakt, že pokiaľ ho systém zaznamenal a nekúpil si známku ani dodatočne, pokutu 150 eur pravdepodobne dostane. Nemusí sa to však stať hneď, keďže okresné úrady dopravy smú vodičovi poslať pokutu až do troch rokov, čiže v čase, keď už vodič zrejme na svoj priestupok zabudol. Pokiaľ sa chce vodič ubezpečiť, či je v systéme zaznamenaný alebo nie, môže použiť zákaznícku linku prevádzkovateľa systému: +421 2 32 777 777.

https://autobild.cas.sk/clanok/213290/trik-co-robit-ak-vojdete-na-dialnicu-bez-znamky/

 

Zpět na výpis

Working...